Warsztaty- szkoły i przedszkola

Pakiet dla szkół i przedszkoli w Edukacyjnym Gospodarstwie Agroturystycznym „Nadmorskie Zacisze”.

 

Zapraszamy do udziału w warsztatach edukacyjnych o tematyce ekologicznej, regionalnej oraz prozdrowotnej. Zapoznamy z tradycjami i zwyczajami związanymi ze świętami. Tutaj odkryjesz magię pieczenia chleba, samodzielnego wyrobu masła lub poznasz tajemnice zawarte w miodzie i wykonasz świeczkę z pszczelego wosku. U nas upieczesz świąteczne pierniczki które udekorujesz kolorowym lukrem, upieczesz babę wielkanocną . Na wspólnych wykopkach po skończonej pracy upieczemy ziemniaki w ognisku lub bułkę na patyku i kiełbaskę. W przerwach poprowadzimy gry i zabawy na świeżym powietrzu oraz poznamy zwierzęta mieszkające w gospodarstwie, które samodzielnie nakarmisz . Zapewniamy moc atrakcji i wrażeń.

Przykładowe tematy warsztatów edukacyjnych do wyboru:

 

Od ziarenka garsteczki do własnej bułeczki – poznajemy ziarna zbóż, mielimy ziarna na mąkę, samodzielnie wyrabiamy i formujemy bułeczki. Poznajemy zwyczaje związane z wypiekiem chleba. Pieczemy nasze dzieła w wielkim glinianym piecu chlebowym opalanym drewnem. Pachnące bułeczki uczestnicy zajęć zabierają ze sobą do domu.

 

Podpłomyk a’la pizza – robimy i pieczemy podpłomyki, czyli własną polską pizzę w piecu chlebowym opalanym drewnem a następnie smacznie ją zjadamy.

 

Magiczna moc miodu – życie i zwyczaje pszczół, powstawanie i pozyskiwanie miodu, smakowanie miodów, własnoręczny wyrób świec woskowych, które uczestnicy zabierają ze sobą do domu.

 

W wiejskiej kuchni i na stole – potrawy i wypieki, zwyczaje związane z jadłem, lepienie pierogów, pieczenie ciasteczek.

 

Mleko i jego przetwory – wszystko o mleku i produktach mlecznych, domowy wyrób masła, twarogu, serów podpuszczkowych a na deser pyszny koktajl.

 

Boże Narodzenie – magiczne pierniczki, zwyczaje i obrzędy oraz wypiek i dekorowanie pierników które dzieci oczywiście zabierają ze sobą.

 

Wielkanoc – zwyczaje i obrzędy. Pieczemy babę wielkanocną oraz małe babeczki które dzieci ozdabiają i zabierają ze sobą. Ozdabiamy pisanki tradycyjnymi metodami i szukamy prawdziwego zająca z podarkami.

 

Powitanie wiosny- dużo atrakcji na świeżym powietrzu. Zrobimy ekologiczną marzannę i utopimy ją w stawie. Podchody, gry i zabawy . Posiedzimy przy ognisku, upieczemy kiełbaski lub bułki na patyku.

 

Święto pieczonego ziemniaka – wszystko o ziemniakach, prawdziwe jesienne wykopki, pieczenie ziemniaków w ognisku lub wspólnie upieczemy prażonkę w kociołku nad ogniskiem, zrobimy ziemniaczane pieczątki lub kartoflane stworki.

 

Dzień Dziecka – będzie się działo – przejażdżki konne, gry i zabawy z animatorem zabaw, szukanie skarbu, malowanie buziek, balonowe kreacje i wiele innych atrakcji.

 

Segregacja śmieci- zagadnienia związane z ochroną środowiska, segregacją śmieci – gry edukacyjne o tematyce ekologicznej i przyrodniczej. Recykling w formie zabawy i warsztatów. Zrobimy naturalne maty .

 

Bioróżnorodność w przyrodzie – zioła -rozpoznawanie, zbieranie, suszenie ,zastosowanie ziół w kuchni i medycynie. Zrobimy pyszne masło z krwawnikiem i upieczemy placki z ziołami .

 

Bioróżnorodność w głębinach mórz – poznanie gatunków ryb występujących w Morzu Bałtyckim charakterystycznych dla strefy otwartego morza, a które zasiedlają wody najpłytsze oraz przekażemy wiedzę o niezwykłych zwyczajach niektórych ryb Bałtyckich. Poznamy narzędzia połowowe. Uczestnicy dowiedzą się po czym poznać świeżą rybę oraz co pysznego można z ryb przygotować. Wspólnie z dziećmi przygotujemy zdrowe i smaczne dania rybne z ciekawymi dodatkami i oczywiście zjemy je na miejscu.

Dowiemy się dlaczego warto jeść ryby, jakie niezbędne składniki mineralne znajdziemy w rybach morskich i jaki jest ich wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

 

Dobre maniery na co dzień i od święta – kultura spożywania posiłków. Rozbudzenie w młodzieży świadomości, iż postawa przy stole jest elementem kultury osobistej człowieka. Ważności stołu jako elementu wpływającego na kulturę spożywania posiłków. Scenki, pogadanka, warsztaty z wykorzystaniem elementów zastawy stołowej, prezentacja multimedialna. . „To w jaki sposób jesz, powie innym kim jesteś”.

 

Każde zajęcia zawierają pogawędkę, pokaz, samodzielne działanie, gry i zabawy ruchowe związane z realizowanym tematem. Poziom zajęć dostosowany jest do wieku uczestników.

 

Czas trwania – 3 godz.

Koszt 20 – 25 zł od dziecka, w zależności od rodzaju warsztatów.